ﻓﻴﺒﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺨﺸﻲ از ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎ ﻣﻨﺸﺎء ﮔﻴﺎﻫﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺗﻮﺳﻂ آﻧﺰﻳﻢ ﻫﺎي ﻣﻮﺟﻮد در دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢ ﻧﻴﺴﺖ . ﺑﻪ ﻋﺒﺎرت دﻳﮕﺮ ﻓﻴﺒﺮﻫﺎ ﻣﻮادي ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ در دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﺑﺪون اﻳﻨﻜﻪ ﺟﺬب ﺷﻮﻧﺪ ،ﻋﺒﻮر ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪاﻣﺎ ﺑﺮاي ﺑﻪ ﺳﺎزي ﺑﺪن از ﻧﻈﺮ ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﺿﺮوري ﻫﺴﺘﻨﺪ . در ﮔﺬﺷﺘﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﺗﻐﺬﻳﻪ اي ﺑﺮاي ﻓﻴﺒﺮ ﻗﺎﺋﻞ ﻧﺒﻮدﻧﺪ اﻣﺎ اﻣﺮوزه ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ وﺟﻮد ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻲ در رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ روزاﻧﻪ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺮاي ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺮاي درﻣﺎن ﺑﺴﻴﺎري از ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ اﻣﺮوزه ﺑﺸﺮ ﺑﺎ آن دﺳﺖ ﺑﻪ ﮔﺮﻳﺒﺎن اﺳﺖ ﻻزم و ﺿﺮوري اﺳﺖ .
ﻓﻴﺒﺮ ﻏﺬاﻳﻲ و ﻧﻘﺶ آن در ﺳﻼﻣﺘﻲ
ﻓﻴﺒﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﭼﻴﺴﺖ
ﻓﻴﺒﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺨﺸﻲ از ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎ ﻣﻨﺸﺎء ﮔﻴﺎﻫﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺗﻮﺳﻂ آﻧﺰﻳﻢ ﻫﺎي ﻣﻮﺟﻮد در دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﻗﺎﺑﻞ ﻫﻀﻢ ﻧﻴﺴﺖ . ﺑﻪ ﻋﺒﺎرت دﻳﮕﺮ ﻓﻴﺒﺮﻫﺎ ﻣﻮادي ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ در دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﺑﺪون اﻳﻨﻜﻪ ﺟﺬب ﺷﻮﻧﺪ ،ﻋﺒﻮر ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪاﻣﺎ ﺑﺮاي ﺑﻪ ﺳﺎزي ﺑﺪن از ﻧﻈﺮ ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﺿﺮوري ﻫﺴﺘﻨﺪ . در ﮔﺬﺷﺘﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﺗﻐﺬﻳﻪ اي ﺑﺮاي ﻓﻴﺒﺮ ﻗﺎﺋﻞ ﻧﺒﻮدﻧﺪ اﻣﺎ اﻣﺮوزه ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ وﺟﻮد ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻲ در رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ روزاﻧﻪ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺮاي ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺮاي درﻣﺎن ﺑﺴﻴﺎري از ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ اﻣﺮوزه ﺑﺸﺮ ﺑﺎ آن دﺳﺖ ﺑﻪ ﮔﺮﻳﺒﺎن اﺳﺖ ﻻزم و ﺿﺮوري اﺳﺖ .
اﻧﻮاع ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻲ
ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻣﻮﺟﻮد در ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ دو ﻧﻮع ﻫﺴﺘﻨﺪ :
١. ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻣﺤﻠﻮل : ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ از ﻧﺎﻣﺸﺎن ﭘﻴﺪاﺳﺖ در آب ﺣﻞ ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪو ﻳﻚ ﻣﺎده ژﻟﻪ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲ دﻫﻨﺪ . اﻳﻦ ﻧﻮع ﻓﻴﺒﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﭘﺎﻳﻴﻦ ﭘﺎﻳﻴﻦ آوردن ﻛﻠﺴﺘﺮول ﺧﻮن ﻣﻲ ﺷﻮد و در ﺟﻮ ، ﺟﻮ دوﺳﺮ ، ﻣﺮﻛﺒﺎت و ﺣﺒﻮﺑﺎت ﻳﺎﻓﺖ ﻣﻲ ﺷﻮد .ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻣﺤﻠﻮل ﺑﻪ ﻛﺎﻫﺶ وزن ﻧﻴﺰ ﻛﻤﻚ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ زﻳﺮا ﺑﻌﺪ از ﻣﺼﺮف ﻏﺬاي ﺣﺎوي اﻳﻦ ﻧﻮع ﻓﻴﺒﺮ ﻓﺮد اﺣﺴﺎس ﺳﻴﺮي و ﺳﻨﮕﻴﻨﻲ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ودر ﻧﺘﻴﺠﻪ دﻳﺮﺗﺮ ﮔﺮﺳﻨﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد .
٢. ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻧﺎﻣﺤﻠﻮل : اﻳﻦ ﻧﻮع ﻓﻴﺒﺮ در آب ﺣﻞ ﻧﻤﻲ ﺷﻮد و ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﺮﻋﺖ ﺣﺮﻛﺖ ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ در دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﺷﺪه و ﺣﺠﻢ ﻣﺪﻓﻮع رااﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲ دﻫﺪ . ﺳﺒﻮس ﮔﻨﺪم ، آرد ﻛﺎﻣﻞ ﮔﻨﺪم ، اﻧﻮاع ﺳﺒﺰي ﻫﺎ و آﺟﻴﻞ ﻣﻨﺒﻊ ﺑﺴﻴﺎر ﺧﻮب ﻓﻴﺒﺮ ﻧﺎﻣﺤﻠﻮل ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ .
ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﻓﻴﺒﺮ روزاﻧﻪ
ﺑﻪ ﻃﻮرﻛﻠﻲ ﻛﻮدﻛﺎن ٢ ﺳﺎﻟﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺣﺪاﻗﻞ ٥ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ در روز درﻳﺎﻓﺖ ﻛﻨﻨﺪ و در ازاء ﻫﺮ ﺳﺎل اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻦ ، ٥ ﮔﺮم ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ . ﺑﺮاي ﻣﺜﺎل ﻛﻮدﻛﻲ ﻛﻪ ١٠ﺳﺎل دارد ﺑﺎﻳﺪ ﺣﺪاﻗﻞ
١٥ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ در روز درﻳﺎﻓﺖ ﻛﻨﺪ . ﺟﻮاﻧﺎن و ﺑﺰرﮔﺴﺎﻻن ﺣﺪاﻗﻞ ٢٥ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ روزاﻧﻪ ﻧﻴﺎز دارﻧﺪ . ﻳﻚ رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ ﻣﺘﻌﺎدل ﻛﻪ ﻣﻴﻮه ، ﺳﺒﺰي ، ﺣﺒﻮﺑﺎت و ﻏﻼت ﻛﺎﻣﻞ ﻣﺜﻞ ﻧﺎن ﺳﺒﻮﺳﺪاردر آن وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﻧﻴﺎز ﻣﺎرا ﺑﻪ ﻓﻴﺒﺮ و ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮادﻏﺬاﻳﻲ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ .
ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻏﻨﻲ ﻓﻴﺒﺮ در ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ
ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ را از ﻧﻈﺮ ﻣﻴﺰان ﻓﻴﺒﺮ ﺑﻪ ٣ دﺳﺘﻪ ﻣﻲ ﺗﻮان ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻛﺮد :
١. ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎ ﻓﻴﺒﺮ زﻳﺎد ( ٥/٢ ﺗﺎ ٥ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ ) ﺷﺎﻣﻞ ﺟﻮ و ﺳﺒﻮس ﺟﻮ ، ﻟﻮﺑﻴﺎ ، ﻧﺨﻮد ، ﻋﺪس ،آرد ﻛﺎﻣﻞ ﻏﻼت ، ﺧﺮﻣﺎ ، ﮔﻼﺑﻲ، آﻟﻮ ، اﺳﻔﻨﺎج ، ﻛﻨﮕﺮ ﻓﺮﻧﮕﻲ ، ﻛﻠﻢ ﺑﺮﻛﻠﻲ ،ﻫﻠﻮ وﻛﺸﻤﺶ
.٢ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎ ﻓﻴﺒﺮ ﻣﺘﻮﺳﻂ ( ٢ﺗﺎ ٩/٤ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ ) ﺷﺎﻣﻞ اﻧﻮاع ﺳﺒﺰي ﺧﻮردن ، ﻛﺮﻓﺲ ، ﻫﻮﻳﺞ ، ذرت ، اﻧﺠﻴﺮ ، ﺳﻴﺐ ﺑﺎ ﭘﻮﺳﺖ ، ﭘﺮﺗﻘﺎل ، ﺑﺎدام و ﭘﺴﺘﻪ
.٣ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎ ﻓﻴﺒﺮ ﻛﻢ ( ﻛﻤﺘﺮ از ٢ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ ) ﺷﺎﻣﻞ : اﻧﻮاع آب ﻣﻴﻮه ، ﺳﻴﺐ ﺑﺪون ﭘﻮﺳﺖ ، اﻧﮕﻮر و ﻏﻼت ﺑﺪون ﺳﺒﻮس ، ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﻫﻤﭽﻮن آرد ﺳﻔﻴﺪ ، ﻣﺎﻛﺎروﻧﻲ ﺑﺪون ﻓﻴﺒﺮ ، اﻧﻮاع ﻛﻤﭙﻮت ﻫﺎ و آب ﻣﻴﻮه ﻫﺎي ﺻﻨﻌﺘﻲ ﻛﻪ از ﻧﻈﺮ ﻣﻴﺰان ﻓﻴﺒﺮ ﺑﺴﻴﺎر ﻓﻘﻴﺮ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ .
ﻓﻴﺒﺮ و ﻧﻘﺶ ﻣﻔﻴﺪ آن در ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي و درﻣﺎن ﺑﻴﻤﺎري ﻫﺎ ﭘﮋوﻫﺶ ﻫﺎ ﻧﺸﺎن داده ﻛﻪ ﻣﺮدم ﻛﺸﻮرﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ ﻏﻨﻲ از ﻓﻴﺒﺮ دارﻧﺪ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮي ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ اﻧﻮاع ﺳﺮﻃﺎﻧﻬﺎ ، ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي ﻗﻠﺒﻲ و ﻋﺮوﻗﻲ و ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ و ﺑﺮﻋﻜﺲ ﻛﺸﻮرﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﻣﺼﺮف ﻏﻼت ﺗﺼﻔﻴﻪ ﺷﺪه و ﻧﺎﻧﻬﺎي ﺳﻔﻴﺪ ، اﻧﻮاع ﻧﻮﺷﺎﺑﻪ و آب ﻣﻴﻮه ﻫﺎي ﺻﻨﻌﺘﻲ در آن زﻳﺎد ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ و ﻳﺎ ﺑﻪ ﻋﺒﺎرت ﺳﺎده ﺗﺮ ﻣﺼﺮف ﻓﻴﺒﺮ ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ آﻧﻬﺎ ﻛﻢ اﺳﺖ . ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻪ ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎﻳﻲ ﭼﻮن اﻧﻮاع ﺳﺮﻃﺎن ﻫﺎ ، ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي ﻗﻠﺒﻲ و ﻋﺮوﻗﻲ ، ﻋﻔﻮﻧﺘﻬﺎي روده اي و ..... دﭼﺎر ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ .
ﻓﻴﺒﺮ ﻏﺬاﻳﻲ و ﻧﻘﺶ آن در ﺳﻼﻣﺘﻲ
اﻳﻦ اﻓﺮاد ﻛﻤﺘﺮ از ١٠ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ در روز در ﻳﺎﻓﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﻫﻤﻴﻦ اﻣﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﻳﺒﻮﺳﺖ در آﻧﻬﺎ ﻣﻲ ﺷﻮد اﺿﺎﻓﻪ ﻛﺮدن ٢٥ ﺗﺎ ٣٠ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ در رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ روزاﻧﻪ
ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ رﻓﻊ اﻳﻦ ﻣﺸﻜﻞ ﻛﻤﻚ ﻛﻨﺪ ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﮔﻔﺘﻪ ﺷﺪه ﻓﻴﺒﺮ در دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﻫﻀﻢ و ﺟﺬب ﻧﻤﻲ ﺷﻮد ، ﻣﺪﻓﻮع ﻣﺨﻠﻮط ﺑﺎ ﻓﻴﺒﺮ ﻣﻘﺪار زﻳﺎدي آب ﺟﺬب ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ودر روده ﺑﺰرگ ﺑﻪ ﺗﺪرﻳﺞ ﺣﺠﻴﻢ ﻣﻲ ﺷﻮد وﺑﻪ ﺻﻮرت ﺗﻮده ي ﻣﺮﻃﻮﺑﻲ در ﻣﻲ آﻳﺪ و ﺑﺮ ﺧﻼف ﻣﺪﻓﻮع ﺑﺪون ﻓﻴﺒﺮ ، ﺧﻴﻠﻲ ﺳﺮﻳﻌﺘﺮ در روده ﺣﺮﻛﺖ ﻛﺮده و زودﺗﺮ ﺧﺎرج ﻣﻲ ﺷﻮد . ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺤﻘﻘﺎن ﺗﺼﻮر ﻣﻲ ﻛﺮدﻧﺪ ﻛﻪ ﻓﻘﻂ ﻓﻴﺒﺮ ﻧﺎﻣﺤﻠﻮل در آب ﻛﻪ ﻋﻤﺪﺗﺎ در داﻧﻪ ﻫﺎي ﻛﺎﻣﻞ ﻏﻼت وﺟﻮد دارد ﺑﺮاي رﻓﻊ ﻳﺒﻮﺳﺖ ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ . وﻟﻲ اﻣﺮوزه ﻋﻘﻴﺪه ﺑﺮ اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﺮ دو ﻧﻮع ﻓﻴﺒﺮ ( ﻣﺤﻠﻮل و ﻧﺎﻣﺤﻠﻮل ) ﺑﺮاي رﻓﻊ ﻳﺒﻮﺳﺖ و ﻛﻤﻚ ﺑﻪ ﺳﻬﻮﻟﺖ دﻓﻊ ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ ﭘﺲ اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻴﺸﺘﺮ از ﻣﻴﻮه ﻫﺎ ، ﺳﺒﺰي ﻫﺎ ، ﻏﻼت ﻛﺎﻣﻞ و ﺣﺒﻮﺑﺎت ﻛﻪ ﺣﺎوي ﻓﻴﺒﺮ زﻳﺎدي ﻫﺴﺘﻨﺪ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ درﻣﺎن ﻳﺒﻮﺳﺖ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ .
ﻓﻴﺒﺮ و ﭼﺎﻗﻲ
ﻣﺤﻘﻘﺎن ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ ﻛﻪ ﻓﻴﺒﺮ ﻣﺎده ﻣﻬﻤﻲ ﺑﺮاي ﻛﻨﺘﺮل وزن اﺳﺖ رژﻳﻤﻬﺎي ﻏﺬاﻳﻲ ﺣﺎوي ﻓﻴﺒﺮ ﻣﻌﻤﻮﻻ ﺑﺎ ﭼﺮﺑﻲ و ﻗﻨﺪ ﻛﻤﺘﺮي ﻫﻤﺮاﻫﻨﺪ ، ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ رژﻳﻤﻬﺎي ﻏﺬاﻳﻲ ﻏﻨﻲ از ﻓﻴﺒﺮ اﻧﺮژي ﻛﻤﺘﺮي دارﻧﺪ ، ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻏﺬا ﻫﺎي ﺣﺎوي ﻓﻴﺒﺮ ﺑﺎ ﺳﺮﻋﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮي از دﺳﺘﮕﺎه ﮔﻮارش ﻋﺒﻮر ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ و ﻓﺮﺻﺖ ﺟﺬب ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﭘﺮ اﻧﺮژي ﻛﻤﺘﺮ ﺷﺪه و دﻓﻊ اﻳﻦ ﻏﺬاﻫﺎي ﭼﺎق ﻛﻨﻨﺪه ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻲ ﺷﻮد ﻋﻼوه ﺑﺮ آن ﻏﺬا ﻫﺎي ﺣﺎوي ﻓﻴﺒﺮ ﺣﺠﻴﻢ ﺗﺮﻧﺪ و ﺳﺒﺐ ﭘﺮ ﺷﺪن ﻣﻌﺪه اﺣﺴﺎس ﺳﻴﺮي زود رس ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ ﭘﺲ در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﻏﺬاﻫﺎ ، ﻏﺬا ﻫﺎي ﭘﺮ ﻓﻴﺒﺮ ﺳﺒﺐ ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ ﻛﻪ ﻛﺎﻟﺮي ﻛﻤﺘﺮي ﺑﻪ ﺑﺪن ﺑﺮﺳﺪ و ﻛﻤﺘﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﭼﺎﻗﻲ ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ .
ﻓﻴﺒﺮ و ﻛﻠﺴﺘﺮول
ﻣﺼﺮف ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﺧﻮراﻛﻲ ﻣﺤﻠﻮل در آب ﺑﺎ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻳﻚ ﻣﺎده ژل ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺑﻪ ﻛﺎﻫﺶ ﻛﻠﺴﺘﺮول ﺧﻮن ﻛﻤﻚ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﺟﻮ دوﺳﺮ ، ﻧﺨﻮد ﻓﺮﻧﮕﻲ ، ﺣﺒﻮﺑﺎت ، ﺳﻴﺐ ، ﻣﺮﻛﺒﺎت ، ﻫﻮﻳﺞ و ﮔﻴﺎه اﺳﻔﺮزه (ﭘﺴﻴﻠﻴﻮم ) ﺣﺎوي ﻓﻴﺒﺮ ﻣﺤﻠﻮل اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﺼﺮف آن ﺑﻪ ﻛﺎﻫﺶ ﻛﻠﺴﺘﺮول ﺧﻮن ﻛﻤﻚ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ .
ﻓﻴﺒﺮ و ﺳﺮﻃﺎن
داﻧﺸﻤﻨﺪان ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ ﻓﻴﺒﺮﻫﺎ ﺑﺎ ﺑﺎﻧﺪ ﺷﺪن ﺑﻪ اﺳﺘﺮوژن ( ﻫﻮرﻣﻮن زﻧﺎﻧﻪ ) در روده ﻣﺎﻧﻊ رﺷﺪ ﺑﺮﺧﻲ از ﺗﻮﻣﻮرﻫﺎ در ﺑﺪن ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ و ﺑﻴﻦ ﻣﺼﺮف زﻳﺎد ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻲ و ﺳﺮﻃﺎن ﭘﺴﺘﺎن ﻳﻚ راﺑﻄﻪ ﻣﻌﻜﻮس ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪه اﺳﺖ . ﻣﺼﺮف ﻓﻴﺒﺮﻫﺎ ﻫﻤﭽﻨﺎن ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻣﺎﻧﻊ از اﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺳﺮﻃﺎن روده ﺑﺰرگ ﺷﻮد .
ﻓﻴﺒﺮو دﻳﺎﺑﺖ
ﻓﻴﺒﺮ ﺑﻪ وﻳﮋه ﻓﻴﺒﺮ ﻣﺤﻠﻮل در آب ﺟﺬب ﮔﻠﻮﻛﺰ (ﻗﻨﺪ ) را ﻛﻨﺪ ﻛﺮده و ﺑﻪ ﻛﻨﺘﺮل ﺑﻴﻤﺎري دﻳﺎﺑﺖ ﻛﻤﻚ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ . ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻧﺸﺎن داده ﻛﻪ رزﻳﻢ ﻫﺎي ﻏﺬاﻳﻲ ﺳﺮﺷﺎر از ﻓﻴﺒﺮ ﻛﻪ ﺣﺎوي ٥٠ ﮔﺮم ﻓﻴﺒﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻨﺘﺮل ﮔﻠﻴﺴﻤﻴﻚ را در ﺑﺪن اﻓﺮاد دﻳﺎﺑﺘﻴﻚ ﻧﻮع ١ اﻓﺰاﻳﺶ داده و در اﻳﻦ اﻓﺮاد اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﻛﻤﺘﺮ دﻳﺪه ﻣﻲ ﺷﻮد . اﺛﺮات ﻣﻔﻴﺪ ﻣﺼﺮف ﻓﻴﺒﺮد ر دﻳﺎﺑﺖ ﺷﺎﻣﻞ : ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻴﺰان ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﻧﺎﺷﺘﺎ ، ﻛﺎﻫﺶ ﻗﻨﺪ در ادرار ، ﻛﺎﻫﺶ ﻧﻴﺎز ﺑﻪ اﻧﺴﻮﻟﻴﻦ و اﻓﺰاﻳﺶ اﺛﺮ اﻧﺴﻮﻟﻴﻦ در ﺑﺪن اﻓﺮاد دﻳﺎﺑﺘﻴﻚ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ .
ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻫﺎي ﻣﻔﻴﺪ ﺑﺮاي ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ ﻓﻴﺒﺮ
١. روزاﻧﻪ از ﻫﺮ دو دﺳﺘﻪ ﻓﻴﺒﺮﻫﺎي ﻣﺤﻠﻮل و ﻏﻴﺮ ﻣﺤﻠﻮل در آب اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﻳﻴﺪو. ﺑﺮاي ﻣﺜﺎل اﺳﺘﻔﺎده از اﻧﻮاع ﻧﺎن ﻫﺎي ﺳﺒﻮس دار ، اﻧﻮاع ﻣﻴﻮه ﻫﺎ ، اﻧﻮاع ﺳﺒﺰي ﻫﺎ ، ﺣﺒﻮﺑﺎت ، اﻧﻮاع ﻣﻐﺰﻫﺎ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد .
ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﻓﻴﺒﺮدار را در ٣ وﻋﺪه اﺻﻠﻲ ﻏﺬاﻳﻲ و دو ﻣﻴﺎن وﻋﺪه ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻧﻤﺎﻳﻴﺪ و ﺑﺮاي ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي از ﻧﻔﺦ از ﻣﺼﺮف زﻳﺎد ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﻓﻴﺒﺮدار در ﻳﻚ وﻋﺪه ﺧﻮدداري ﻧﻤﺎﻳﻴﺪ .
.٣در ﺻﻮرت ﻛﻤﺒﻮد ﻓﻴﺒﺮ در رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ روزاﻧﻪ و ﺗﻤﺎﻳﻞ ﺑﻪ اﻓﺰاﻳﺶ آن ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد ﺑﺮاي ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي از ﻧﻔﺦ و اﺳﻬﺎل ﻣﻘﺪار ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه ﻓﻴﺒﺮ را ﻛﻢ ﻛﻢ در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬاﻳﻲ ﺧﻮد اﻓﺰاﻳﺶ دﻫﻴﺪ .
٤. ﺑﻪ ﺟﺎي ﻣﺼﺮف ﻧﺎﻧﻬﺎي ﺳﻔﻴﺪ ﻛﻪ ﻓﺎﻗﺪ ﻓﻴﺒﺮ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ از اﻧﻮاع ﻧﺎﻧﻬﺎي ﺳﺒﻮﺳﺪار و ﻧﺎن ﺳﻨﮕﻚ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد .
.٥ﺑﻪ ﺟﺎي اﺳﺘﻔﺎده از اﻧﻮاع ﻛﻤﭙﻮت ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ از اﻧﻮاع ﻣﻴﻮه ﻫﺎي ﺗﺎزه ﻛﻪ داراي ﻓﻴﺒﺮ ﺑﻴﺸﺘﺮ و ﻗﻨﺪ ﻛﻤﺘﺮي ﻫﺴﺘﻨﺪ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد .
ﺑﻪ ﺟﺎي اﺳﺘﻔﺎده از ﭘﻠﻮﻫﺎي ﺳﺎده ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد ﭘﻠﻮﻫﺎي ﻣﺨﻠﻮط ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻋﺪس ﭘﻠﻮ ، ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭘﻠﻮ ، ﻣﺎش ﭘﻠﻮ و ...ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻓﻴﺒﺮ ﺑﻴﺸﺘﺮي در ﻳﺎﻓﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﻴﺪ .
٧. ﺳﺎﻻد وﺳﺒﺰي ﺧﻮردن در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬاﻳﻲ روزاﻧﻪ ﮔﻨﺠﺎﻧﺪه ﺷﻮد .