کرونا
توصیه های تغذیه برای پیشگیری از ویروس کرونا
- بخاطر داشته باشیم رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری ها از جمله ویروس کرونا دارد.
- با تغذیه صحیح و تقویت سیستم ایمنی میتوان به پشگیری از ابتلا به بیماری کمک کرد. رعایت دستورات زیر در شرایط خاص به افزایش قدرت ایمنی بدن کمک میکند:
- به منظور افزایش سطح ایمنی بدن روزانه از منابع ویتامین C شامل انواع میوهها و سبزیها از جمله سبزیهای برگ سبز مانند سبزی خوردن، انواع کلم، گل کلم ، گوجه فرنگی، جوانه گندم، انواع مرکبات، کیوی و دیگر میوههای در دسترس استفاده کنیم.
- با توجه به این که پیاز خام حاوی ویتامین C است می توان به صورت روزانه همراه با غذا استفاده کرد.
- در تهیه سوپ یا آش از شلغم که حاوی ویتامین C میباشد، استفاده کنیم.
- با توجه به نقش ویتامین آ (A) و ای (E)در تقویت سیستم ایمنی بدن، روزانه از منابع غذایی این دو ویتامین استفاده کنیم مانند هویج و کدوحلوایی و سبزی های سبز تیره مثل اسفناج ، برگ چغندر وبرگ های تیره رنگ کاهو، جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و کره.
- از خوردن غذاهای چرب و شور مانند انواع تنقلات شور، انواع کنسروها و انواع سوسیس و کالباس، غذاهای چرب و سرخ شده به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن خودداری کنیم.
- با مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین D (ماهیهای چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ) به افزایش سطح ایمنی بدن کمک کنیم. البته با توجه به کمبود این ویتامین در جمعیت ایران، توصیه می شود مکمل آن را با تجویز پزشک دریافت کنیم.
- جهت تقویت سیستم ایمنی بدن روزانه از منابع غذایی حاوی آهن و روی(جگر ، گوشت قرمز، مرغ و ماهی، تخم مرغ، انواع سبزی، میوه های تازه و خشک ، انواع مغزها و حبوبات) استفاده کنیم.
- روزانه از منابع غذایی ویتامینهای گروه B مانند: انواع سبزیهای برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات، انواع گوشتها و زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات مانند نخود و لوبیا، عدس باقلا و لپه و مغزها (پسته، گردو، فندق، بادام و بادام زمینی) جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن استفاده کنیم.
- مصرف 6 تا 8 لیوان اب آشامیدنی سالم و یا سایر مایعات به صورت روزانه توصیه میشود. نوشیدن مایعات به اندازه کافی و فراوان به حفظ ایمنی بدن و دفع سموم کمک میکند.
- از خوردن غذاهایی که خوب پخته نشده( مثل تخم مرغ عسلی و کباب هایی که مغز پخت نشده اند) خودداری شود.
- استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مثل حبوبات یا تخم مرغ حائز اهمیت است.
- در صورتی که علائم سرماخوردگی داریم، از غذاهای آبکی مثل سوپ و آش همراه با آب لیموی تازه و مایعات گرم استفاده کنیم.
- از مصرف غذا در بیرون از منزل اجتناب کنیم.غذاهای بیرون از منزل ممکن است با رعایت نکات بهداشتی دقیق تهیه نشده باشد وهمچنین نمک و چربی مصرف شده سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.
- توصیه میشود جهت افزایش سیستم ایمنی بدن سه وعده اصلی و دو یا سه میان وعده در روز مصرف شود. البته باید توجه داشت در شرایطی که فعالیت فیزیکی محدود شده مقدار غذای خورده شده نیز باید به نسبت کاهش یابد تا از ایجاد اضافه وزن و چاقی پیشگیری شود
توصیه های تغذیه در دوران ابتلا به کووید 19
- بهترین رژیم غذایی توصیه شده برای بیماران مبتلا به (COVID-19) رژیم غذایی نرم و پر پروتئین با کالری بالا میباشد. البته این رژیم برای بیمارانی است که توانایی جویدن و بلع را دارند و برای بیماران بد حال از رژیمهای غذایی خاص استفاده میشود.
- رعایت دستورات زیر در این دوران توصیه می شود:
- تنوع و تعادل در برنامه غذایی و استفاده از همه 6 گروه غذایی را رعایت کنیم که شامل گروه نان و غلات با تاکید بر غلات و نانهای سبوس دار، انواع جوانهها و گروه میوهها با تاکید بر مصرف انواع مختلف میوهها، گروه سبزیها با تاکید بر مصرف انواع آنها با رنگهای متفاوت و به ویژه خانواده کلم، گروه گوشتها با تاکید بر تخم مرغ، مرغ، ماهی، گروه حبوبات و مغزها با تاکید بر مصرف روزانه حبوبات و گروه شیر و لبنیات با تاکید بر مصرف لبنیات کم چرب است.
- وعده های اصلی غذایی و میان وعده در طی روز را به طور منظم داشته باشیم.
- مصرف منظم صبحانه کامل در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. در وعده صبحانه از تخم مرغ، شیرکم چرب و پنیرکم چرب و کم نمک، نان و غلات سبوسدار و میوه و سبزی استفاده کنیم.
- پروتئین مورد نیاز روزانه به ویژه از طریق تخم مرغ و گوشت سفید و حبوبات تامین کنیم.
- مرغ و تخم مرغ منبع خوبی از عنصر روی و پروتئین هستند، مصرف کافی و روزانه منابع روی و پروتئین در تقویت سیستم ایمنی بسیار اهمیت دارد.
- دریافت مکملهای توصیه شده از قبیل ویتامین D را با تجویز پزشک مصرف کنیم.
- از منابع غذایی حاوی آهن همانند انواع گوشت و حبوبات استفاده کنیم.
- از حبوبات همراه منابع غذایی ویتامین C مانند نارنج و آبلیموی تازه به منظور جذب بهتر آهن میتوان استفاده کنیم.
- استفاده از منابع غذایی ویتامین ب 6 ( B6)مانند تخم مرغ، مرغ، ماهی، قارچ، حبوبات و آجیل ها میتواند در تقویت سیستم ایمنی نقش داشته باشد.
- مصرف غذا به صورت کاملا پخته باشد، به خصوص در مورد گوشتها، مرغ، ماکیان، ماهی ها و تخم مرغ توجه کنیم که کاملا و به خوبی پخته شده باشد.
- سوپ به منظور دریافت سبزی ها، غلات کامل (مانند بلغور گندم و جو) و مایعات مصرف کنیم. در تهیه سوپ میتوان از منابع پیش ساز ویتامین A (هویج، گوجه فرنگی و کدو حلوایی) و همچنین از انواع سبزی های برگ سبز نظیر تره، جعفری، اسفناج و گشنیز و نیز از سبزی هایی مثل کلم بروکلی و پیاز به علت داشتن ترکیبات گوگردی و جوانهها به دلیل داشتن انواع ویتامینهای B و همچنین از تکههای سینه مرغ استفاده کرد.
- نوشیدن مایعات کافی، گامی مؤثر در کنترل بیماری است. استفاده از آب، آبمیوهها، شیر کم چرب، چای توصیه می شود.
- مصرف انواع مرکبات (پرتقال و نارنگی و لیمو ترش، لیمو شیرین و نارنج) بصورت منظم و روزانه حداقل دو عدد در روز توصیه می شود. مرکبات حاوی ویتامین C هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
- غلات کامل سبوس دار مانند نانهای سبوس دار، حاوی ویتامینهای گروه B و سلنیوم هستند که میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
- شیر و لبنیات (کم چرب) و ترجیحا پروبیوتیک به مقدار حداقل دو لیوان در روز توصیه می شود. این گروه منبع خوبی از ویتامینB2 و B12هستند که در سیستم ایمنی نقش دارند.
- استفاده منظم از ماستهای پروبیوتیک در سلامت دستگاه گوارش و ممانعت از رشد و تکثیر انواع میکروبها نقش دارند. به علاوه ماست منبع خوبی از پروتیین و روی است.
- انواع ماهی حداقل دو بار در هفته توصیه می شود. ماهی ها حاوی چربیهای امگا 3 و سلنیوم هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد.
- انواع روغن مایع گیاهی نظیر روغن کانولا، کنجد، ذرت ، آفتابگردان ، سویا و روغن زیتون را در پخت غذا و به همراه سالاد مصرف کنیم. این مواد حاوی امگا 3 و همچنین ویتامینE هستند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. ولی توجه داشته باشیم مصرف زیاد روغن و چربی علاوه بر اضافه وزن و چاقی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش میدهد. بنابراین سعی شود که 25 تا 30% انرژی مورد نیاز روزانه از چربی و روغن تامین شود.
- گنجاندن انواع آجیل (حاوی ویتامین E و روی و سلنیوم هستند) و مغزهای بینمک یا کم نمک در برنامه غذایی و به عنوان میان وعده برای تقویت سیستم ایمنی مناسب است. البته لازم به ذکر است به دلیل آن که حاوی مقادیر زیادی چربی هستند نباید درمصرف آنها زیاده روی کرد.
- از مصرف زیاد فست فودها، گوشتهای فرآوری شده و غذاهای سرخ شده اجتناب کنیم چرا که این مواد غذایی حاوی نمک زیاد و چربی های نامناسب (اسیدهای چرب ترانس و اشباع) بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب هستند.
- گرچه بعضی مواد غذایی مانند سیر و زنجبیل در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند اما بزرگنمایی خاصیت آنها و مصرف بی رویه آنها توصیه نمیشود.
- از مصرف نوشابهها و نوشیدنیهای شیرین شده با شکر و مصرف قند ساده اجتناب کنیم چرا که با تضعیف عملکرد سیستم ایمنی همراه است. در کل باید مصرف قند و شکر کاهش داده شده و از شیرین کننده های طبیعی مانند عسل که هم خاصیت تقویت سیستم ایمنی دارد و هم در مهار سرفه موثر است و یا مویز (کشمش قرمز) که خاصیت ضد التهابی دارد در حد متعادل استفاده کرد